کارولین وب، نویسنده کتاب چگونه یک روز خوب داشته باشیم می گوید: تعاریف بسیاری از “اعتماد به نفس” وجود دارد، اما به نظر من بهترین تعریف این است که ببینید وقتی در بهترین شرایط خود هستید چه احساسی نسبت به خودتان دارید. بنابراین در این مقاله 13 مرحله کلیدی ارائه خواهد شد که می تواند برای ایجاد این نوع اعتماد به نفس درونی و یا افزایش آن به کار گرفته شود.

به گزارش آقای انشا از آنجا که ما انسان ها با یکدیگر متفاوت هستیم، بهتر است ببینید که کدام یک از این کارها برای شما تاثیر بیشتری خواهند داشت و از همان اقدام استفاده نمایید. باید با خود بیندیشید که آیا یک رفتار خاص باعث تقویت احساس شما نسبت به خودتان می شود یا خیر؟ پس از درک این مطلب قطعا وقت بیشتری را بر روی آن صرف خواهید کرد. با این وجود، اگر برخی از این اقدامات برای شما غیر قابل درک هستند، باید بدین امر توجه داشته باشید که شما در حال توسعه مهارت های جدیدی هستید لذا این امر طبیعی است.

1-توجه خود را متمرکز نمایید

تحقیقات اخیر نشان داده اند که ذهن ما در 50 درصد اوقات، به راحتی پرت می شود. (یک لحظه صبر کن … چه گفتی؟ آه درست است.) فرقی نمی کند که شما دوست، عاشق یا همکار یک فرد باشید، اگر حواستان را جمع نکنید نمی توانید حرف های او را حلاجی کنید، پس بهتر است به دیگران گوش فرا دهید، یا اگر نمی خواهید این کار را انجام دهید دلایل خود را بازگو کنید.

بنا بر یک تعریف دیگر، اعتماد به نفس به معنای “اعتماد به خود” است و اگر در فضای بحث نباشید هرگز نمی توانید در خصوص مطالب گفته شده به ذهنتان اعتماد کنید. با این حال، من شک دارم که هیچ کسی، به استثنای استاد ذن ، بتواند 100٪ اوقات به طور کامل حواس خود را جمع کند. اگر شما به شدت درون گرا هستید، ممکن است نیاز داشته باشید که مکررا به دنیای درونی خود رفته و ایده ها و برداشت هایتان را مرور کنید. بنابراین من پیشنهاد می کنم از ارزش ها و اهداف خود به عنوان راهنمایی برای تصمیم گیری در مورد اینکه حواس خود را بر روی چه چیزی متمرکز نمایید استفاده کنید.

برای مثال، در یک جلسه کاری، می دانید که چه چیزی ارزش مبارزه کردن دارد و حداقل به آن توجه کنید و سعی کنید حواستان پرت نشود. همان طور که کتی کی و کلایر شیپمن در کتاب قانون اعتمام به نفس می گویند: جایی که توجه شما را به سوی خود جلب می کند، عملکردهای شما را نیز تعیین خواهد کرد.

2-تصمیم بگیرید و از خود سوال کنید که چرا می خواهید این کار را انجام دهید

اتخاذ تصمیمات، یک گام ضروری برای ایجاد اعتماد به نفس و رسیدن به یک خود قوی می باشد. اما شما نمی توانید تصمیماتی را اتخاذ کنید که بود و نبودشان برایتان فرقی نکند. شما باید تصمیم خاصی را اتخاذ نمایید و بدانید که در این راستا، منطق شما نه فقط برای همکاران و دوستان بلکه برای خودتان نیز باید مهم باشد. یک مثال بدیهی از زندگی من این است که من به یک جفت شلوار مشکی جدید نیاز دارم.

من مجبور شدم بین یک شلوار شیک اندامی بدون جیب و شلواری که چندان شیک نبود اما یک جیب کوچک در قسمت کمر داشت یکی را انتخاب کنم. خب من می دانستم که اگر جایی برای دستمال کاغذی و کلیدم داشته باشم احساس راحتی بیشتری خواهم داشت، بنابراین شلواری را که چندان مد روز نبود انتخاب کردم. اما هم اکنون هر وقت که زنی را در شلوار مد روز اندامی می بینم با خودم می گویم چرا آن را انتخاب نکردم. بهتر است وقتی تصمیمی را گرفتیم و کاری را انجام دادیم بقیه موارد را فراموش کنیم.

دلایل خود را برای تصمیم گیری های خود به یاد آورید، اعتماد به نفس خود را در خصوص تصمیمتان تقویت کنید و با خود بگوید در آن لحظه این بهترین تصمیمی بود که گرفتم. بنابراین اگر هم اکنون از تصمیمی که گرفته اید ناراحتید و پشیمان هستید که چرا این تصمیم را گرفتید بدانید که می توانید از این اشتباه عبرت گرفته و تصمیمات بعدی را با هشیاری بیشتری اتخاذ کنید پس لازم نیست نگران باشید.

3-یادگیری مهارت های شغلی که سبب می شوند بتوانید درامد بیشتری را کسب نمایید

هیچ فرقی نمی کند که حرفه شغلی شما چیست اگر مهارت های شغلی دارید که به افزایش درامد شما کمک نموده و همانند پشتوانه مالی برایتان عمل می کنند، سطح اعتماد به نفستان افزایش خواهد یافت. درک این موضوع که می توانید از خودتان حمایت کنید فوق العاده با ارزش است! علاوه بر این، این امر سبب می شود که هرگز از ترس زندگی در فقر و یا نداشتن امکانات مالی به یک رابطه ی توام با خشونت و تحقیر آمیز ادامه ندهید. از سوی دیگر اگر کار خود را دوست ندارید و یا دستمزدتان کم است، داشتن مهارت های شغلی کارامد برای شما این امکان را فراهم می کنند تا شغل سوداورتری را برگزینید.

4-سعی کنید همه نوع مهارتی داشته باشید

خیاطی، نجاری، باغبانی، برنامه نویسی، نظافت و تمیزکاری، مربی گری، ساخت خانه های چوبی برای پرندگان، درست کردن املت، یاد دادن خواندن و نوشتن به یک کودک، آموزش دروس به یک نوجوان، همه و همه مهارت هایی هستند که دانستن آن ها باعث بالا رفتن اعتماد به نفستان خواهد شد. بنابراین بهترین کار این است که این مهارت ها را بیاموزید، از آن ها استفاده کنید و به خود ببالید. و این را بدانید که تنها دانستن یکی از این مهارت ها ممکن است روزی به شما کمک کند تا یک شغل جدید بیابید و به اهداف خود در زندگی دست یابید.

5-تنظیم اهداف بزرگ و کوچک و تلاش برای دستیابی به آن ها

تنظیم، تلاش و دستیابی به اهداف کوچک و بزرگتان در زمینه ی روابط، اوقات فراغت و هر حوزه دیگری از زندگی، به شما احساس موفقیت، غرور و آرامش خواهد داد. دانستن اینکه می توانید چیزهایی را که برایتان اهمیت دارند به دست آورید، یک ابزار قدرتمند برای افزایش اعتماد به نفستان است.

6-بر روی مهارت جسارت خود کار کنید

درک اینکه چگونه در شرایط مختلف باید بر روی پای خودتان بایستید، و چه زمانی باید اجازه دهید تا برخی اتفاقات رخ دهند، یکی از مهارت های ارزشمند در راستای افزایش اعتماد به نفس است.

برای داشتن این ویژگی تحسین برانگیز باید در مورد آنچه که احساس می کنید، آنچه می خواهید، آنچه که برایتان ارزشمند است و موانع موجود بر سر راهتان با خود صادق باشید و سپس خود را برای دستیابی به یک یا چند نمونه از اهدافتان تشویق کنید.. قدرتی که از جسارتتان به دست خواهید آورد اعتماد به نفس شما را برای این که چه کسی می خواهید باشید و به چه موفقیت هایی می خواهید دست یابید بارور خواهد کرد

7-برخی توجیهات را برای مقابله با بازخوردهای منفی آماده کنید.

این ایده از کتاب جدید آلیس بوئیس تحت عنوان “ابزارهای سلامت ذهن” برگرفته شده است. به جای اینکه منتظر بمانید تا توسط انتقادات و سخنان منفی خرد شوید، می توانید بیاموزید که از آن به عنوان یک محرک برای رشد و پیشرفت خود استفاده کنید. با این حال، برخی اوقات، شما می توانید بیش از حد واکنش نشان داده و مدام از خود دفاع کنید. به همین دلیل داشتن چند “توجیه” برای خروج از چنین وضعیتی می تواند به شما کمک کند. توجیهات مختلفی را که در زیر آمده امتحان کنید یا خودتان یک توجیه مناسب دست و پا کنید.

  • “من قبلا به این موضوع فکر نکرده بودم. از نظر شما متشکرم.”
  • من قصد دارم به آنچه گفتید فکر کنم. اگر فردا پاسخ شما را بدهم چطور است؟
  • اگرچه من از لحن بیان شما راضی نبودم، اما فکر می کنم نکات مهمی در کلامتان نهفته است لذا من قصد دارم تغییرات لازم را اعمال کنم.

و در نهایت، ساده ترین و راحت ترین توجیه برای مدیریت بازخورد منفی این است:

  • “ممنون از نظر شما.”

توجه داشته باشید زمانی که شما عملیات بازخورد منفی را به خوبی انجام می دهید می توانید موفقیت های کوچکتان را در پایان روز به خاطر بسپارید. البته این کار در کلام ساده است، اما داشتن توانایی رسیدگی و یادگیری درس هایی از بازخورد منفی در واقع یک اقدام بزرگ می باشد.

8-برخی توجیهات را برای پذیرفتن شکست آماده کنید.

زمانی که دچار شکست می شوید همانند کرکسی هستید که منتظر حمله و چنگ انداختن است؟ خوب، گاهی اوقات شما این گونه رفتار می کنید و به بدترین دشمن خود تبدیل می شوید. در این زمان است که، همکاران و حتی دوستان و اطرافیان شما از اطرافتان رانده می شوند و عطای ادامه ی رابطه با شما را به لقایش خواهند بخشید. در اینجا چند جمله وجود دارد که در صورتی که یکی از دور و اطرافیانتان به شکست هایتان اشاره کرد می توانید به او بگویید و خودتان را توجیه کنید

  • شما باید چیزهای جدیدی را امتحان کنید، یا هرگز به این نکته پی نخواهید برد که انها مفید هستند یا نه
  • این فقط یک آزمایش بود. حداقل من هم اکنون می دانم که چه کاری مرا به هدفم نمی رساند

اگر اقداماتتان به دیگران لطمه زده از آن ها، عذرخواهی کنید. چرا که این کار باعث می شود احساس خوبی داشته باشید و دوستانتان را هم ناراحت نکنید.

9-به دیگران گوش دهید

متأسفانه، ما گاهی اوقات تصور می کنیم که افراد دارای اعتماد به نفس کسانی هستند که همواره در حال صحبت کردند. توانایی احترام به افکار، احساسات و ایده های دیگران، کیفیت شخصیتی کاملا متمایز شما را نشان می دهد.

بر خلاف تکبر افراطی، که فرد مبتلا به آن فکر می کند هر چه می گوید و هر کاری که انجام می دهد درست است، فرد دارای  اعتماد به نفس می تواند از دیگران یاد بگیرد و به اندازه کافی انعطاف پذیر باشد تا بتواند نیازها و ایده های خود را سبک و سنگین کند چرا که تمام این ها برای دستیابی به یک شخصیت کامل لازم است.

10-در مورد موفقیت های خود صحبت کنید.

صحبت کردن در مورد موفقیت هایتان، به ویژه در محل کار، راه را برای چالش های جدید و شاید ارتقا هموار خواهد ساخت. به اشتراک گذاری موفقیت ها در خانه با خانواده تان به آنها نشان خواهد داد که برای شما اهمیت دارند و باعث می شود که فرزندانتان دیدگاه مثبتی نسبت به شخصیت شما نه فقط به عنوان یک پدر و مادر بلکه به عنوان یک فرد موفق داشته باشند.

11-کمک به دیگران.

همانطور که در قسمت 9 نیز راجع به آن صحبت شد، ما معمولا به این موضوع فکر نمی کنیم که “کمک به دیگران” یکی از ویژگی های افراد دارای اعتماد به نفس بالا باشد، شاید به این دلیل که ما افراد با اعتماد به نفس را به عنوان یک “برنده” در بازی بزرگ زندگی مشاهده می کنیم، نه به عنوان یک مربی، یک امدادگر و یا مدلی در نقش های دیگر. با این حال داشتن خصلت کمک کردن و امداد رساندن باعث افزایش اعتماد به نفس خواهد شد. کمک به دیگران اغلب مهارت هایی را که در اختیار دارید نشان می دهد و مهربانی قدرت درونی شما را افزایش خواهد داد.

12-آماده شده و تمرین کنید و هدفتان را به ذهن بسپارید

دانستن این موضوع که تا به حال به عنوان یک انسان هر کاری را که توانسته اید برای خود و موفقیتتان انجام داده اید، باعث می شود که تلاش های بعدی را با اعتماد به نفس بیشتری انجام دهید. همانطور که کی و شیپمن می گویند: آماده بودن و تمرین برای رسیدن به هدف – نقطه ی کانونی اعتماد به نفس است.

13-تمرین فیزیکی

ورزش مداوم و داشتن جسمی قوی ، اعتماد به نفس فرد را بالا برده و سبب می شود که فرد از نظر روحی نیز قوی شود. حداقل مزایای ورزش، افزایش اعتماد به نفس و بالا رفتن روحیه است. علاوه بر این، حس انرژی و آرامشی که از تمرین بدست می آید، سطح انرژی و روحیه فرد را افزایش می دهد.

خلاصه

13 آیتمی که در بالا به آن ها اشاره شد می توانند عادت های خوبی باشند که هر چقدر بیشتر آن ها را انجام دهید برایتان ساده تر خواهند شد و به یکی از عادت هایتان تبدیل خواهند گردید. بله، تنها کافی است شجاعت لازم را برای رسیدن به اهداف و افزایش اعتماد به نفستان داشته باشید.

گاهی اوقات ممکن است ریسک کنید و همه چیز خراب شود. اما اگر نگرش شما به این صورت باشد که من می توانم از این موضوع درس بگیرم، می توانید اشتباهات خود را جبران کرده و اقدامات بعدی خود را با عقل و درایت بالاتری انجام دااده و گام های مثبتی در جهت نیل به اهدافتان بردارید.