در یک صحبت دوستانه احساس می کنید که طرف مقابل با شما صادق نیست و این موضوع به شدت شما را عصبی کرده است؛ راهکارتان چیست؟
توانایی تشخیص دروغ و فرد دروغگو یک مهارت اجتماعی منحصر به فرد است که معمولا افراد زیادی به دنبال کسب آن هستند.
به گزارش آقای انشا و به نقل از سایکولوژی تودی، شناسایی سخن دروغ و یا فرد دروغگو هرگز آسان نیست، هرچند که معمولا در بعضی موارد با مشاهده استرس میتوان فرد دروغگو را تشخیص داد، اما در مواردی که طرف مقابل دروغگوی ماهری باشد باید از روشهای بهتری استفاده کرد.
مطالعات محققان هلندی ثابت کرد که مهمترین مورد برای تشخیص یک فرد دروغگو دانستن این مسئله است که کسی که دروغ میگوید هرگز احساس قدرت نمیکند.
معمولا افراد دروغگو در نمایش احساساتی همچون ناراحتی، خشم و ترس به درستی عمل نمیکنند، اما افراد ساده و زودباور سریع احساسات متقلبانه آنها را میپذیرند.
از نظر روانشناسان، بهترین روش برای تشخیص فرد دروغگو مقایسه حالتهای احساسی فرد با شرایطی است که مطمئنید یک نفر با همان شرایط اما به صورت کاملا واقعی مواجه شده است.
بنابراین در اولین گام سعی کنید به صورت طرف مقابل با دقت تمام نگاه کنید و کوچکترین تغییرات در چهره و بیان فرد را بررسی کنید و آن را با پیشزمینه ذهنی خود بسنجید.
محققان پس از بررسی واکنش گروهی از داوطلبان در تشخیص فرد دروغگو متوجه شدند که معمولا تشخیص احساسات منفی در فرد دروغگو آسانتر از احساسات مثبت است.
اگرچه تشخیص دروغ نیازمند مهارت بالایی است، اما هنگام مواجه با شرایط مشابه بهتر است از خود سوالاتی متفاوت در مورد اینکه آیا طرف مقابل دروغگو هست یا خیر ؟ بپرسید، سپس با مشاهده حالتهای منفی چهره او و تمرکز براحساسات و لحن به نتیجه مطلوبی دست خواهید یافت.
نشانه های افراد دروغگو
به گزارش آلامتو، «خبرآنلاین» به نقل از ریدرزدایجست نوشت: تشخیص راست گفتن و یا نگفتن فردی، یک موضوع چالشی در ارتباطات است اما راههایی وجود دارد که بتواند نشان دهد یک فرد راست میگوید یا دروغ:
به صورتش دقت کنید
شاید یک لبخند دلنشین بتواند احساسات صادقانه شما را گول بزند اما آنچه که در چهره یک فرد دروغگو اتفاق میافتد چیزی نیست که از نگاه تیزبین شما مخفی بماند.
کارشناسان میگویند در این روش باید خیلی به آنچه که در چهره طرف مقابلتان اتفاق میافتد دقیق شوید.
اگرچه شناسایی فرد دروغگو از این طریق کار دشواری است اما با دقت زیاد میتوانید تشخیص بدهید که آیا طرف مقابل شما دروغ میگوید یا خیر چرا که معمولا گونههای فردی که دروغ میگوید سرخ میشود و دلیلش هم این است که فرد تا حدودی عصبی است و عصبانیت باعث سرخشدن صورت، بهخصوص گونهها میشود.
از دیگر نشانههایی که میتوانید تشخیص بدهید فرد مقابلتان دروغ میگوید، گشادشدن سوراخهای بینی، گاز گرفتن لبها، نفسهای عمیق و سریع پلکزدن است. در واقع این نشانهها هر کدام به این معناست که مغز در حال اضافهکاری است!
آیا زبان بدن، یک دروغگو را لو میدهد؟
برای اینکه مچ یک دروغگو را بگیرید، خیلی مهم است که رفتار کلی او را بسنجید. یک خصیصه برای تشخیص فرد دروغگو شناخته شده که در هماهنگی بین رفتارهای کلی در کنار ژست او، از جمله صورت، بدن، صدا و گفتارش در تعامل با یکدیگر دیده میشود.
یک دروغگو ممکن است دستها و پاهایش را به درون بدن خود جمع کند و حرکتهایش را حین گفتوگو به حداقل برساند و تلاش کند هر حرکتی در کمترین حالت ممکن اتفاق بیفتد. یک دروغگو ممکن است دستهایش را پشت سرش رها کند و حرکت بدهد چون این حرکت نوعی بیقراری ناشی از عصبی بودن است.
یک دروغگو چطور لبخند میزند؟
یک لبخند ساده گاهی میتواند ماسک را از احساسات واقعی هر فردی بردارد. بنابراین برای شناسایی فرد دروغگو توجه بسیاری به نحوه لبخندزدن او کنید؛ همانطور که بقیه حرکاتش را زیر نظر دارید.
شاید موفق شوید احساس واقعیای را که او سعی در پنهان کردنش دارد، کشف کنید؛ احساسی که میتواند ترس، عصبانیت یا اشمئزاز باشد. یادتان باشد وقتی لبخندی صادقانه و واقعی است که در چهره یک فرد هم لبها بخندد و هم چشمها.
یک دروغگو چطور صحبت میکند؟
اگرچه تغییر در صدای یک فرد میتواند اخطاری به عنوان یک نشانه برای شناسایی فرد دروغگو باشد اما کارشناسان معتقدند برای تشخیص اینکه آیا فرد دروغ میگوید یا نه شما باید نحوه صحبت کردن او و الگوی نفسکشیدنش را زیر نظر بگیرید.
اگر هر کدام از این دو مورد سرعت گرفته باشد یا اینکه آهسته شده باشد، احتمال اینکه همه آنچه که در حال شنیدنش هستید راست باشد، بسیار کم خواهد بود.
یک آدم دروغگو چه میگوید؟
یک فرد دروغگو معمولا از استفاده از واژههایی مانند «اما»، «به جز»، «در حالیکه» و «نه» پرهیز میکند؛ چرا که آنها با افکار وسیع پیچیده به مشکل برمیخورند. آنها همچنین از واژه «من» هم کمتر استفاده میکنند. آنها سعی میکنند سراغ داستانهای طولانی نروند و کمتر از ضمایر شخصی استفاده کنند.
آیا یک فرد دروغگو رفتار نامشخصی دارد؟
کارشناسان معتقدند تغییرات در اساس رفتاری یک فرد – اینکه به طور کلی چگونه رفتار میکند – نکتهای است که شما باید در آن حسابی دقت کنید.
شما باید رفتارهای این فرد را در ژستهایش، نحوه گفتار، توناژ صدا و حرکات دستهایش با آنچه که از قبل از او دیده و میشناختید مورد بررسی قرار بدهید. یعنی آنچه را که در موقعیت فعلی برابر شما نشان میدهد با آنچه که قبلا از وی دیدهاید مقایسه و ارزیابی کنید چون وقتی فردی دروغ میگوید این رفتارها تغییر میکند.
او در برابر سوال ساده شما چه واکنشی نشان میدهد؟
وقتی از فردی سوال سختی بپرسید، حتی اگر به دوردستها هم خیره شود اتفاق عجیبی نیفتاده است اما زمانی که از فردی سوال سادهای بپرسید و او نگاهش را از نگاه شما بدزدد، حق دارید که درباره دروغگوییاش مشکوک شوید. به همین سادگی